Ortodonti (Çapraşık Diş Tedavisi)

 

Ortodonti (Çapraşık Diş Tedavisi) Nedir?

 

Ortodonti ya da halk arasında bilinen şekliyle çapraşık diş tedavisi, kişilerde farklı nedenlerden kaynaklı olarak gelişen çapraşıklık durumunun giderilmesini amaçlayan bir tedavidir.

 

Dişlerde oluşmuş çapraşıklık ve bozuklukların düzeltilmesi için uygulamalar ortodonti kapsamında yürütülür. Diş hekimliği dallarından biri olan ortodonti, uzmanlık gerektiren bir alan olduğu için kesinlikle diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmelidir.

Tedavi kapsamında kişinin yüz hatları, çene yapısı, dişleri ve ağız yapısı detaylı bir şekilde ele alınır. Ardından hastaya özel bir tedavi planı oluşturularak sürece geçilir. Diş Tedavi Merkezi içinde yer alan uzman ekibimiz ortodonti alanında da aktif bir faaliyet yürütür.

 

Çapraşık diş tedavisi için diş telleri ve şeffaf plakları kullanarak hasta için sağlıklı çözümler üretir. Bu tedaviden faydalanmak için uygun bir profil olup olmadığınızı anlamak istiyorsanız kliniğimizde ücretsiz muayene olabilirsiniz.

 

Detaylı bir şekilde analiz edilecek olan dişleriniz ve çene yapınız sonrasında sizlere bilgi verilecektir.

 

Çarpık Dişin Nedenleri Nelerdir?

 

Çapraşık diş oluşumunun doğuştan ya da çevreden gelen etkileri vardır. Bu nedenle çarpık diş oluşumu nedenleri denildiğinde daha geniş çaplı bir araştırma içinde olunmalıdır.

 

En başta kişilerde dişler arası boşluk ya da ayrılık gözlemlenebilir. Aynı zamanda dişlerin üst üste binmesi ile yamukluklar da görülebilen durumlar arasındadır. Bunların oluşmasında genellikle %80 oranında genetik etkiler söz konusudur.

 

Ayrıca süt dişleri erken dönemde çekilen kişilerde dişlerde çapraşıklık oluşumu tetiklenebilir. Yine beslenme bozukluklarından kaynaklı olarak çapraşıklık oluşabilir.

 

Çocukluk dönemi diş oluşumunda çok etkili bir dönemdir. Bu dönemde şayet çocuk; parmak emme, tırnak yeme, kalem ya da benzeri cisimleri ağza alıp kemirme gibi davranışlar içindeyse çapraşıklık sorunu ileride oluşabilir.

 

Aynı zamanda bebeklikte uzun süre emzik kullanımı da bu duruma neden olmaktadır. 20 yaş dişleri eğer diğer dişlere baskı yaparak çıkıyorsa dişlerde çarpıklığa ya da şekil bozukluklarına yol açabilir.

 

Bu sebeple 20’lik diş çekimi önerilir. Son olarak kişinin ağızdan nefes alarak uyuması ve diğer uygun olmayan yatış pozisyonları da dişlerde çapraşıklığı tetikleyebilir.

 

Çarpık Diş Belirtileri Nelerdir?

 

Çarpık diş belirtileri, kısa zaman içinde müdahale edebilmek için dikkatli bir takibi gerektiren bir durumdur. Tedavi her yaştan insana yapılabileceği için özellikle ebeveynler çocuklarında çarpık diş olup olmadığını bu belirtiler kapsamında gözlemleyebilir.

 

Ayrıca 6 ayda bir yapılan diş kontrolleri sayesinde çarpık diş oluşumu anında tespit edilebilir. Bu nedenle birçok diş hekimi belirtilerin erkenden keşfedilmesi için düzenli diş muayenesini önerir.

 

Çarpık diş belirtileri ortodonti alanında çalışan diş hekimleri tarafından hafif ve şiddetli olmak üzere iki kategoride ele alınır. Hafif çarpık diş belirtileri dişlerin arka kısmında bulunuyorsa çok az fark edilir.

 

Şiddetli bir çarpıklık söz konusu ise kişi gülümsediğinde dışarıdan fark edilebilir. Çarpık dişleri olan kişilerin genel diş sağlığı olumsuz etkilenir. Plak oluşumu, dişlerde çürüme, diş eti hastalıkları, diş sıkma ve bunlarla birlikte baş ağrısı öne çıkan belirtiler arasındadır.

Çarpıklığın şiddeti arttıkça hasta bu belirtileri daha yoğun yaşamaya başlar ve gündelik hayatını etkiler.

 

Diş Çarpıklığı Nasıl Teşhis Edilir?

 

Ortodonti alanında uzmanlık kazanmış olan diş hekimi tarafından diş çarpıklığı durumu teşhis edilir. Bunun için elbette öncelikli olan muayene kısmıdır. Röntgen ve yüz fotoğrafları incelenerek kişide çarpıklık durumu tespit edilebilir.

Bunun yanında kişinin yüzünde bazı ölçümler alınır. Dişlerin konumu, diş etlerinin durumu, henüz çıkmamış diş olup olmadığı ve bu gibi diğer noktalar değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda çarpıklık söz konusu ise teşhis konulur.

Diş çarpıklığı teşhisi için hasta öyküsü de önemlidir. Öncesinde çeneye darbe alıp alınmadığı, çenede herhangi bir kayma olup olmadığı ve diğer noktalar dikkatli bir şekilde değerlendirilir. Bu noktaların değerlendirilmesi, uygulanacak tedavinin hasta üzerinde nasıl bir etkisi olacağının keşfedilmesi için önemlidir.

 

Diş Tedavi Merkezi  olarak hastalarımıza uyguladığımız tedavilerin gerçekten onlara yarar olmasına önem veriyoruz. Etik değerlerimiz arasında hastanın tedaviden maksimum fayda ile ayrılması yer alır.

 

Ortodonti Tedavisi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

 

Çene kemiği üzerinde konumlanan ve düzgün bir şekilde yer alması beklenen dişler yanlış konumlanmışsa ve kişinin dişlerinde bir çarpıklığa yol açıyorsa bu kapsamda gerçekleşen tedavilerin alanı ortodonti şeklinde adlandırılır. Ortodonti, bir diş hekimliği uzmanlığıdır.

 

Ortodontide amaç iki çenede de dişler arasındaki uyumu sağlamak ve düzgün sıralanmış dişler elde etmektir. Bu noktada bir tedavi prosedürü hastaya uygun olacak şekilde ayarlanarak sürece başlanır. Günümüzde yalnızca dişler değil alt ve orta yüz düzensizliklerinin tedavisi için de ortodonti faaliyet gösterir.

 

Ortodonti tedavisinin yapılması için iki farklı yöntem öne çıkar. Bunlardan biri hareketli diğeri ise sabit ortodonti tedavisidir. Hareketli tedavi kapsamında hastanın çene ve diş yapısına uygun şeffaf bir plak ya da aparey denen protezler kullanılır. Bu yöntem daha basit çapraşıklıklar ve diş arası boşluklar için idealdir.

 

Sabit tedavi ise hastanın çıkaramayacağı parçaların yerleştirilmesiyle gerçekleşir. Metal, seramik ya da özel teller ile dişler konumlandırılır. Hasta bir süre boyunca bu tellerle birlikte yaşar ve dişlerdeki çapraşıklık zaman içinde geçer.

 

Akrilik plaklar ile ortodontik tedavi

 

Ortodontik tedavi kapsamında çocuklar için de uygulamalar gerçekleşir. Bu noktada akrilik plaklar ile ortodontik tedavi daha çok iskeletsel bozukluklar için kullanılır.

 

Protez olduğu için hasta istediği zaman takar ya da çıkarır. Elbette bu takma ve çıkarma süreleri doktor tarafından belirlenecektir. Diş hekimi takibinde kalarak akrilik plaklar ile ortodontik tedavi gerçekleştirilebilir.

 

Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi

 

Şeffaf plaklar ile gerçekleştirilen ortodontik tedavi ise daha çok yetişkinler için uygundur. Bu plaklar şeffaf bir yapıdadır ve metal destek yer almaz. Elbette şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi olmak herkese uygun olmayabilir.

 

Diş hekiminin değerlendirmesi sonucu uygun olup olmadığına karar verilecektir. Ayrıca şeffaf plak kullanımında yemek yerken ve dişleri fırçalarken plaklar çıkarılmalıdır.

 

Diş Çapraşıklığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

Diş çapraşıklığı için uygulanan ortodontik tedavi yaklaşık 2 yıl kadar sürmektedir. Bu tedavide kişilerin uygun bir profil olması hâlinde %100’e varan bir başarı söz konusudur.