Dr.HALUK BULUTCU

İMPLANT DİŞ NEDİR?


İmplantlar, kaybedilen ya da doğuştan eksik dişlerin yerine yerleştirilen, titanyumdan yapılmış, vücuda herhangi bir zararlı yan etkisi olmayan yapay diş kökleridir. Bu materyallerin doku uyumlulukları yapılan çalışmalar ile desteklenmiş ve 99 % gibi bir oranla doku dostu oldukları kanıtlanmıştır.

 

İMPLANT DİŞ YAPIM AŞAMASI


İlk aşama, hastamıza kapsamlı bir ağız muayenesi yapılır. Kliniğimizde çekilen Panaromik veya gerekli görülür ise Tomografi görüntüsü de alınarak yapılan ölçüm eşliğinde implantların yeri tespit edilir. Bunu takip eden ikinci aşamada cerrahımız tarafından lokal anestezi uygulanır ve implant operasyonu başlamış olur. İmplant diş operasyonu implant adedine bağlı olarak ortalama 45 dakika ile 1 saat sürebilir. İmplant diş operasyonu tamamlandıktan sonra diş hekimimiz hastamıza o gün uygulaması gereken konuları aktarır ve hastamız ile işlem bitmiş olur. Bir hafta sonra hem kontrol hem de dikişler için hastamızı davet ederiz ve yapılan implant adedine göre geçici diş takılır ki implantların entegre sürecinde dişsiz kalınmasın. Son aşamada ise implantın çene kemiğine entegre süresi tamamlandıktan sonra hastanın implant üstü daimi dişleri takılır. Ancak eğer implant yapılırken kemik tozu kullanılması gerekmiş ise iyileşme süresi uzar. Bunun nedeni de yerleştirilen kemik tozunun zamanla eriyip o bölgede yeni kemik oluşturmasıdır. Böyle bir durumda kullanılan kemik tozu miktarına ve yerleştirilen alana göre iyileşme süresi 6-12 ay arasında değişebilmektedir.

 

İMPLANT DİŞLER YAPILDIKTAN SONRAKİ AĞIZ BAKIMI


İmplant diş tedavisinden sonra, doğal dişleriniz gibi implantlarınız için de aynı bilinçli ağız bakımına ihtiyaç vardır. Ağız içinde binlerce bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler diş yüzeyine veya arasına yerleşerek tartar dediğimiz diş taşını oluşturur. Diş taşı ağız içinde dişeti iltihabına sebep olur. Bundan sonra ki süreç de ancak mekanik olarak uzman hekim tarafından temizlenir.

 

İmplantlı dişlerinizi ve doğal dişlerinizi korumak için en üst seviyede hijyen sağlamalısınız. Diş fırçasının ulaşamadığı kısımlar ara yüz fırçası veya diş ipi ile temizlenmelidir. 6 ayda bir de muhakkak hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

 

Unutmayın, ağız hijyeninize ne kadar dikkat ederseniz doğal dişleriniz ile beraber implantlı dişlerinizi de zaten korumuş olacaksınız.